CATWALK STORIES #3 DOTEK

Už je to vlastně dávno, co jsem se vydala do Zlína na Fashion Show Dotek. Bylo to už v únoru. Nejdříve jsme si měli udělat výlet s Lukášem, projít si Zlín a jeho skvostnou (ač tovární / budovatelskou / monstrózní) architekturu, nocovat u babičky na Moravě a druhý den to vzít přes brněnskou vilu Tugendhat a tamní kavárny.. Nebýt toho, že Lukáše na poslední chvíli odvolali do Rakouska, vlastně by to i všechno krásně vyšlo. Měla jsem před sebou vidinu další objevené Miesovy stavby a vychlazenou limonádu ze Skogu, a pak se vše rozplynulo. Najednou mi vše připadalo tak vzdálené - cesta, nocleh, samotný Zlín mi připadal na stovky kilometrů daleko. 
To, že jsem nakonec měla kde spát a jak do Zlína v rekordním čase dojet, se vše událo na nejposlednější chvíli a za minutu dvanáct. Přesněji ve jsem čtvrtek jela z Prahy, v jedenáct večer jsem dorazila domů, abych se druhého dne vydala do školy, a o půl dvanácté bylo rozhodnuto, že se cesta směr Zlín koná, a já se tak druhého dne vydala do Prahy zpět, s řadou komplikací (ahoj kluku, co jsi mi dal svou jízdenku na dřívější vyprodaný spoj! díky moc!), ale o několik zastávek na kafe a kilometrů dál jsme do Zlína opravdu dojeli. Z výletu se stala spíš pracovní záležitost, ale i tu jsem si ohromně užila. Když jde o módu, je si vždycky co užívat..

Dotek je přehlídka módního návrhářství tamějšího ADO, Ateliéru designu oděvu vedeného pod Univerzitou Tomáše Bati. Co je na Doteku krásné je to, že si ho celý studenti pořádají sami - od modelů a stylingů po organizaci události, o to první se starají mladí studující návrháři, o to druhé lidé z marketingového oboru. Co je na Doteku ještě krásnější je to, že je to módní přehlídka s dobročinným potenciálem. Po bloku kolekcí studujících návrhářů následovala kolekce vytvořená k vydražení, jehož obnos putoval na účet neziskové organizace Dotek, která pomáhá seniorům a lidem, kterým zdravotní stav znemožňuje být samostatnými. Letos se vybralo přes 48 tisíc a jsem ráda, že i já jsem si mohla vydražit kousek z kolekce a zároveň tak přispět! 


Přehlídky. Lukáš Krnáč, Magdalena Mikulčáková, Ivana Klementová, Roman Častulík a Nikola Gurková představili své semestrální práce. Asi jste si už mohli dříve všimnout, že když jde o návrhářství - myslím tím to mladé, studentské, - jsem ve svém živlu. Obcházím Artsemestry a výstavy ve Veletržáku, všemožné přehlídky, ale o studentské tvorbě ve Zlíně jsem zatím jen slyšela. To je tak, když bydlíte na druhém konci republiky.. Asi bych do příštího roku zapřemýšlela nad příjemnějším prostorem, fotogeničtějším než je sál hotelu Moskva. Ale první "dotek" se zlínským oděvním designem se mi líbil ohromně, a to právě díky návrhářům.

Lukáš Krnáč a jeho kolekce Identity
Nejvíce se mi zalíbila ukázka tvorby Lukáše Krnáče, který se nebojí experimentovat s materiály a tvary. A tak se v jeho kolekci objevily textilní šedivé kabátky kombinované s PVC materiály, mohutné kabáty odkrývající tělo. Získaly si mě, to je něco pro mne - elegantní a extravagantní zároveň.



Magdalena Mikulčáková představila kolekci No.1, ve které si hrála s představou kýče. Nadýchané volánky, satén, pastelové barvičky a jednorožci, áno! A já, jak moc mám ráda čistý minimalismus, stejně tak propadám kýči. Jsem pro šaty s jednorožcem!


Nikola Gurková a Je mi dobre, kolekce inspirovaná vlastními zážitky a událostmi poslední doby. Já si zamilovala její růžovou áčkovou sukni.


Roman Častulík představil Kafe & cigára, kolekci inspirovanou Romanovou vlastní osobností a identitou. Jednoduché kousky v kombinaci s vrstvením, velkými klobouky, rouškami přes tvář a ohromnými zlatými knoflíky. Prý ke své kolekci vytvořil i parfém, pááni.


Kolekce Primitiv od Ivany Klementové. V té vychází z toho, jaký by byl svět, kdybychom nad vším příliš nepřemýšleli a jednali spontánněji, a tak je i tvořená její kolekce - jen tak, od ruky, bez předloh, jak sama říká.


Na závěr samotná dražitelná kolekce, plná nadčasových kousků, univerzálních kabátů i kousků do pánské skříně. Nejvíc se mi líbil piškvorkový kabát (opět) od Lukáše Krnáče, bohužel jsem mohla přispět mnohem menší částkou, než na kterou se kabát v dražbě vyšplhal. Odnesla jsem si delší top od Valerie Kamererové, který u mne brzy uvidíte!



Few weeks back, I visited Zlin and Fashion Show Dotek, which took place here. Dotek is a show of Zlin's ADO, Atelier of Fashion Design, and what I find amazing is, that the event is in the hands of students only. They arrange the event, invite guests, all of this organize students o marketing communication, the fashion designers design and sew dress, prepare the models. I really enjoyed it. And what I find amazing (more than the previous lines), is that the Fashion Show has a charitable potencial. After seeing students' semestral collections, the action took place. There was one more collection consisting of timeless pieces, and the profit from the collection was given to the nonprofit organization Dotek, which helps the old people and those people who can't be self-reliant due to their state of health. This year was credited more than 48 thousand czech crowns to the Dotek and I'm so happy I could help too!

3 komentářů:

  1. Jsem zvědavá na vydražený top! Pravda, mezi předvedenými modely bych si též vybrala.
    Teď bude ve Zlíně Zlin Design Week: http://inkpotstories.com/kalendar/

    K.

    www.inkpotstories.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlin Design Week jsempostřehla, já se tam ale dostanu nejdříve tak o prázdninách, je to tak daleko! to je na celý víkendový výlet :)
      brzy ho uvidíš :)

      Vymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com