WEEKEND IN BERLIN / GUIDE

V Berlíně jsme strávili necelých osmačtyřicet hodin. Zdá se to býti krátká doba na to, abychom objevili pro nás docela nové město. Ale po těch dvou dnech jsem pohlédla na seznam míst k vidění, která jsem si před odjezdem sepsala - proškrtaný a přepisovaný, s několika málo místy, která se nám vidět nepodařilo - a věděla jsem, že jsme svůj čas v Berlíně využili jak jen se dalo, ochutnáváním kávy přes míru (znáte to, když vypijete příliš šálků silné kávy?), s dobrým jídlem, proplétáním se davy turistů i malebnými uličkami. A tak se stalo, že jsme prochodili spousty kilometrů (ve snaze prochodit Berlín pěšky jsme metro využili jen jednou jedinkrát), viděli místní blešák, relaxovali v Tiergarten nebo popíjeli kávu v kavárnách, které jsem si tak přála navštívit.
Berlín je svým způsobem nezaměnitelný. Nezaměnitelný je, když se do toho betonu, ze kterého je celý Berlín postavený, opřou sluneční paprsky a v ulicích šedého betonového města je nedýchatelno. Davy turistů. Nevkusné graffitti v nepěkných částech města. Ale svým způsobem si mě získal. Tou atmosférou, která by se - zejména v Kreuzbergu - dala i krájet, servírovat s hlasitým "Bitte!" a zapamatovat napořád. Já jen můžu říct, že tenhle malý velký průvodce ještě bude mít své pokračování. Někdy.. jednou. A nebude to trvat dlouho.


Co vidět i nevidět?

East Side Gallery. Tak tu jsem brala jako jedno z míst, od kterých jsem měla největší očekávání. A následně i největší zklamání. Jasné, dalo se to čekat - o zbytcích berlínské zdi se píše v každém průvodci a každé turistické mapičce. Co jsme objevili byla sice zeď, zkrášlená díly od nejrůznějších umělců i neumělců, ale proplétat jste se kolem ní museli podél velkých kovových zábran a turistů se selfie tyčemi..
Graffitti v ulicích. Mnohem lepší pak bylo proplétat se uličkami Kreuzbergu, který (mimo své nevkusně počmárané domy) ukrývá i spoustu vskutku krásných kousků graffitti a umění ulic.
Holocaust Memorial. Je silné místo, k jehož příběhu není třeba nic dodávat. A právě proto nepochopím lidi běhající po panelech památníku, dívky fotící si vysmáté fotečky na památku a hlasité pobíhající muže (muže! neříkám kluky), utahující si z něčeho, co jim v tu chvíli na tom místě připadalo vtipné. Dám vám radu. Vydejte se tam brzo z rána. A tiše se ztraťte v moři panelů..
Bleší trh v Kreuzbergu. Najdete tam vše. A když říkám vše, myslím tím doopravdy VŠE. Od zánovních šatů z háemka, roztrhaných stříbrných střevíců, půllitrů z putyky, starých desek Brouků, cvočků a připínáčků po lokální produkty, fresh ovocné drinky a paellu. My jsme si odvezli sérii ilustrovaných obrázků. A zážitek.
Voo Store. Voo je něco jako Mekka všech těch, co se zajímají o módu a originální kousky, které si možná zamiluje každý, ale nosí jen málokdo. Najdete tam skvělé limitky sneakers a prý mají výbornou kávu, na kterou chodí místní.
Bauhaus Archiv. Přála jsem si vidět na vlastní oči, ale nebylo to v našich silách - řekli jsme si, že celý Berlín prochodíme po svých. A tak někdy příště. Muzeum moderního designu si už příště ujít nenechám. Ludwig Mies van der Rohe a Walter Gropius ať jsou mi svědky.
Tiergarten.. Jsme procházeli poté, co jsme chtěli dojít až do Bauhaus Archivu, který se nám na mapce zdál mnohem bližší, než doopravdy. Bez kola a po svých jsme to vzdali a procházeli zelenou oázu uprostřed betonového Berlína. Doporučuji pozastavit se, sednout si do trávy a relaxovati dle vašeho gusta!
Brandenburger Tor. Průvodcovská klasika, bez které se na svém výletě do Berlína obejdete. Chcete-li se vyhnout zástupům turistů, postupujte dále do Tiergarten!
Sony Center. Je sice architektonický skvost, ale zároveň ohromné monstrum kanceláří, podniků, restaurací a jednoho multikina.
Kreuzberg. Je plný malých uliček i širokých bulvárů, upravených domků i panelových domů posprejovaných od přízemí do sedmého patra. My jsme bydleli na Kottbuser Damm, která je plná kebabáren a obchodů s burkami a hidžáby, no zkrátka nic pro nás, ale o pár ulic dále už se rozléhají aleje zelených stromů, kavárny a kavárničky a pořádají se tu už zmíněné bleší trhy, a to každou neděli.
Nákupy na Neue Schönhauser Strasse. Weekday, COS, Urban Outfitters a mnoho dalších. Nemít s sebou Lukáše, strávím tu celý den. A hádejte, suvenýr jsem si přivezla z &Other Stories.
Alexanderplatz. Jsem očekávala býti příjemným místem, ač turistickým spotem, tak jsem se na něj mile těšila. Realita? Nejspíš jsme si vybrali tu nejnevhodnější dobu pro návštěvu samotného Berlína. Horko, stovky, tisíce? turistů, děvčata tahající se o hadříky z Primarku a všudypřítomné selfie tyče. Ne, ne, ne. A jestli někdy příště, tak brzy z rána, nebo pozdě k večeru.
Břeh Sprévy. Procházeli jsme hezký kus cesty podél řeky, někde od Oberbaum Brücke přes Mühlenstrasse a k břehu jsme se vraceli až někam k Alexanderplatz. Teprve odtud je vidět, jaké je Berlín industriální město.




Bleší trh v Kreuzbergu.



Voo Store.

Relax v Tiergarten.

Brandenburger Tor.

Holocaust Memorial.






Sony Center.



Kreuzberg.

Nákupy na Kurfüstendamm.

Alexanderplatz.


Břeh Sprévy.




Co jíst a pít?

Bitte na Glogauer Strasse. Docela maličký podnik, na který jsme narazili při hledání jiného. Co do velikosti i atmosféry bych ho srovnala s naším I Need Coffee. Každopádně tu mají skvělý saláto-sandwich. Přesvědčovala jsem Lukáše, že to bude vypadat jako sandwich, obsluha nám přinesla velkou sklenici plnou rajčat, sýru feta a tvrdšího krétského chleba zalité olivovým olejem. Fakt pecka. A kafe? The Barn je odpověď.
Roamers.. Jsme na svém víkendovém výletu nestihli navštívit. Mám ale neodolatelný důvod vrátit se zpět. Bydleli jsme jen pár set metrů od Roamers, ale víkend má stále jen osmačtyřicet hodin. Musím se vrátit!
The Barn na Neuer Schönhauser Allee. Povinná zastávka každého kávového hipstera. Kafe ještě kyselejší, než v naší Emě, ale tak to má být, no ne?
Five Elephant Coffee. Tutovka. Neznám ve svém okolí moc lidí, kteří by se při návštěvě Berlína nezastavili v kavárně pražírny Five Elephant. Vše tady působí tak příjemnou atmosférou, kafe je kyselé zrovna tak, jak má být, a pečené koláče mají taky na jedničku.
Coffee Corner na Kottbusser Damm. Chápu, že tuhle kavárničku neocení znalý barista či kávový guru. My jsme do ní byli pozváni naší milou hostitelkou, u které jsme nocovali přes Airbnb. Italská kavárnička na rohu Kottbusser Damm (zdůrazňuji italská - s italštinou, italskou obsluhou a italskými hosty), ve které vám nabídnou k rannímu espressu máslový croissant s marmeládou, tak jako na pobřeží, voní tu levandule a italští hosté rozmachují rukama, zabraní do rozhovoru. Kousek Itálie v Berlíně, ó ano!

Bitte.



Five Elephant.



Coffee Corner.



Kde nocovat?

Odpověď je jasná. Airbnb. Už jsem vám o našem překrásném noclehu v Berlíně psala. Když po celý den chodíte, máte v nohou přes desítku kilometrů a jediné, co máte namysli je postel, nepotřebujete mnoho. A k tomu nám krásně vystačil tenhle byteček. Ostatně jsem vám o něm už psala. Cestování s Airbnb je lehčí než facka a když budete cestovat s námi, máte z prvního výletu rovnou pětikilo dolů. 




6 komentářů:

  1. Ty máš tak DOKONALÝ fotky!! A děkuju za tipy. :)
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
  2. Za týden jedu do Berlína! Díky za tipy. Určitě se mi budou hodit. Skvělé fotky! N.

    OdpovědětVymazat
  3. Byli jsme objevovat Berlín ještě před mou maturitou a skoro celé tři dny nám proprselo a pěkně jsem i drkotala zubama :) ale jo, Berlín je peckovej ! Říkala jsem si že by to bylo fajn i v teplejších měsících, ale ono má asi všechno svoje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to áno, každé má svoje. my jsme byli jen dva dny a myslím, že potřebuji znovu!

      Vymazat
  4. Prosím, prosím odkud je ta košile? Je krásná :-).

    OdpovědětVymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com