7 TRAVEL BOOKS YOU'RE GONNA READ THIS WEEKEND.

Dřív jsem si myslela, že všechny knížky, které přečíst chci a nestíhám za školní rok ani prolistovat, natož přečíst, stihnu přečíst o prázdninách. Za pár let jsem vystřízlivěla, protože ani dva měsíce nestačí na to, abyste přečetli vše od Homéra po Irvinga, ale musím říct, že letošní rok mám prázdniny čtyřměsíční, a tak se večery s knížkou tráví mnohem snadněji. A tak se s vámi králík dělí o sedm knížek, které si o svých cestovatelských prázdninách přečetl a vy přečtete také! Ať je knížka milým doplňkem na každé vaší cestě!


Lidé ji buď milují, nebo nemohou vystát. Každopádně, jste-li obdivovateli a vyznavači beatniků, jste na správném místě, mají-li křesťané Bibli a islamisté Korán, pak beatnici mají Kerrouacovu knihu Na cestě. Chtěla jsem si ji přečíst už před léty, jen mi nesedl Kerrouacův styl psaní. Možná vám nesedne ani to, že kniha nemá žádný velký děj, jde spíše o zaznamenání deníkových zápisků, myšlenek, popisů krajiny. Já se ale na cestu se Salem a Deanem vydávám tuze ráda. 

První průvodce, který doma mám. A hned trefa do černého - tenhle průvodce je totiž chytře poskládaný, rozdělený na jednotlivé berlínské části. Každá část má svou dvojstranu s rozkládací mapkou a spoustou zajímavých tipů - ať už typicky turistických, kterých jsme se při první návštěvě Berlína nevyhli, tak i těch hezkých a méně objevených, které oko turisty opomíjí. My jsme se do Berlína vydali s ním, já jsem si do něj dělala poznámky, co vše chceme vidět, sem tam jsme využili i offline mapu v mobilu, když jsme potřebovali vyhledat konkrétní lokaci. Byl skvělý a nenechal nás se ztratit!

Na vaši dovolenku, nebo jen tak na deku k rybníku, radno s sebou vzít oblíbeného autora, kterým pro mne Murakami společně s Kunderou je. Řekla jsem si, že od těch dvou přečtu co nejvíc, a tak mám teď v ruce Kavku na pobřeží. Zatím rozečtenou, takže sama nevím, jak to vše dopadne, ale jak Murakamiho znám, nenechají mne řádky jeho knih v klidu spát! 

Knížky od Šaška jsou přesně ty, které jednou budu předčítat svým dětem. Já je jako malá milovala. Jsou totiž také přesně ty, kterými listujete třeba podesáté, a stejně v nich najdete něco nového. Šaškovy ilustrace mě zkrátka baví. A obzvláště, jsou-li ryze cestovatelské!

Ladislav, to je ten kluk, co nám dal vědět, že AZ kvíz ještě existuje, mimo jiné pořádal skvělý Budějovický Majáles ale hlavně, rozhodl se jít pěšky až do Jeruzaléma. O své cestě pořádá i přednášky, které bývají beznadějně vyprodané, a tak když jsem se tehdy nedostala na onu přednášku, rozhodla jsem se přečíst si knihu. Cestopis? Možná. Vlastně ano. Každopádně propadnete tomu, jak Zibura vše popisuje zkrátka tak, jak to je. Nečekejte nudné popisy krajinek a počítejte s tím, že se na cestu do Jeruzaléma vydáte také.. i když možná jen mezi řádky. Mým snem je vydat se na cestu do Santiago de Compostela, a tak je tahle knížka takový must-have.

Nevím jak vy, ale já vždy když cestuji, žene mne mluvení cizím jazykem k tomu, abych se ho učila o to víc. Prvně jsem to tak měla s angličtinou, když jsem před lety vycestovala do Londýna, od té doby se to děje se španělštinou, francouzštinou.. A tak si myslím, že dvojjazyčná knížka je přesně to pravé do příručního zavazadla! Já mám radost, že jsem objevila Malého prince, kterého si můžu vyzkoušet francouzsky. To jak mám Malého prince ráda už dávno víte, a jeho obsah netřeba dodávat!

Časopisy, časopisy, časopisy.
Už spoustu let mířím do trafiky pro Elle. Za tu spoustu let se hodně změnila, možná dospěla, kupovat ji budu nadále. Takové mé malé zhmotnění světa, do kterého jsem jako malá chtěla patřit, obdivovala "Vitóna" a "Labuténa", skicovala modely a přála si, abych jednou takové kousky také mohla navrhovat. Teď už je realita jiná, Elle ale bude láska navždy.







Všechny knížky mám z knihkupectví Martinus a odkazy na konkrétní knížky se skrývají pod popisky knih. A Elle, tu seženete v každé trafice!

P.S.: Sledujte mě na Goodreads a zjistěte, že dvě rozečtené knihy jsou pro mne málo, a že jich vždy rozečítám nejméně pět.

0 komentářů:

Okomentovat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com