sustainable sunday: freitag.


 
zdroj: Freshlabels, Freitag

Mám tu pro vás něco docela nového – články věnující se sustainable brandům. Nejprve se zaměříme na ty které mám ráda a denně je nosím a používám, později se dostaneme i k takovým, které sama neznám a ráda je s vámi objevím. Co vy na to?

Prvním sustainable brandem, o kterém vám chci povědět, je Freitag. Podle mne naprostá senzace mezi sustainable značkami. Freitag znám už léta a troufám si říct, že byl sustainable značkou ještě léta předtím, než se o nějaké udržitelnosti začalo mluvit. Tahle švýcarská značka tu zkrátka nabízela upcyklované produkty už od roku 1993, kdy ji založili bratři Freitagovi, a znaky udržitelnosti nesla, jak se říká, už "before it was cool". Freitag si pamatuji jako značku, kterou nosívali zvláštní týpci, co procestovali Evropu, volné chvíle trávili na indie koncertech nebo u sledování nezávislé kinematografie, byli zarostlí, jezdili na kole, nosili flanelové košile a přes rameno se jim houpala - světe div se - značně obnošená brašna, která na první pohled říkala, že je vyrobená z plachet kamionu. Tehdy mi to připadalo jako nějaký DIY počin a rozhodně mě tehdy nenapadlo, že tahle značka mne jednou bude fascinovat a co víc, že sama jednou budu mít přes rameno tašku utkanou z kamionových plachet.
Když se mi v létě batoh dostal poprvé do rukou, věděla jsem, že jde o TEN Freitag. Ale až při čtení článků o filosofii brandu a zjišťování informací o alfě a omeze freitagovského počínání jsem si uvědomila, že TOHLE je ukázka udržitelnosti v pravý čistý formě. Páni.

Zjistila jsem třeba, že...

• Freitag vyrábí one-of-a-kind batohy a doplňky. Můžete si být jistí, že vzhledem k upcyklaci již existujících materiálů budete mít ten nejoriginálnější kousek, funkční a voděodolné zavazadlo. Materiál na batohy je získáván z plachet kamionů, popruhy zas z bezpečnostních pásů. Nejvzácnější jsou prý černé a růžové plachty, a tak je takových kousků od Freitag nejméně. Nejčastěji zas vyrábějí z modré a žluté.

• Freitag vyvinul vlastní látku, F-abric, kompletně biologicky rozložitelnou a plně produkovanou ve vzdálenosti 2500 kilometrů od fabriky v Curychu. Využívá dále jen recyklované materiály – tedy tarpaulinové plachty, staré bezpečnostní pásy a látky vytvořené z recyklovaných PET láhví.

• Freitag říká – we repair! Nabízí tak, že vám spraví vámi zakoupený a léta s láskou nošený kousek od Freitagu.

Tinder pro batohy. Freitag podporuje SWAP mezi uživateli, který funguje zrovna tak jako Tinder seznamka. Založíte svému batohu účet s fotografií, prohlížíte kousky ostatních majitelů, swipe right, swipe left, match! A vesele měníte batoh za batoh s uživatelem, se kterým match máte.

• Unikátní customer experience. Ve švýcarském Curychu si můžete vyrobit batoh vlastní!

• Ve Freitagu vládne holokracie. Firma začínala jako malý startup, ale za desítky let svého fungování se proměnila v organizaci s tradiční strukturou. Počínaje rokem 2015, začaly se ve Freitagu dít velké změny ve struktuře firmy. Klasické korporátní hyerarchické uspořádání se již ukázalo jako nedostačující. Činnosti, které dřív byly v rukou managementu, byly přeneseny na zaměstnance, F-crew, jak se zaměstnancům Freitag říká, a firma najela na systém řízení bez manažerů.

zdroj: FreshlabelsFreitag

Vznik Freitag batohu. 

1. Truckspotting
Tým objevitelů den co den pátrá po nových a unikátních kamionových plachtách. Hledají nejrůznější barvy a odstíny, o které doplní Freitag sbírky. Freitag objevitelé uvádějí, že zachrání vzácný materiál ze 6700 kamionů ročně, což je přibližně 657 tun materiálu putujícího do fabriky v Curychu. S hledáním plachet můžete pomoci i vy – doporučit zajímavou transportní společnost, nebo rovnou předat kontakt. Každý kousek je vzácností.

2. Řezání plachet.
Ve fabrice jsou ohromné tarpaulinové plachty nařezány na menší části a očištěny od přezek a nechtěných komponentů. Jsou tak ve větších formátech připraveny k uskladnění v archivu, nebo rovnou k praní a nařezání na drobné, už jednotlivé části finálního produktu.

3. Praní.
Než jsou plachty rozřezány na jednotlivé střihy, musí být řádně vyprány. Jak takové praní vypadá, to mne zajímalo už od samého začátku bádání po informacích. Ve Freitagu vše osvětlili sérií videí o vzniku batohů, přikládám video o praní, ale doporučuji zhlédnout všechny! Zajímavostí je i to, že plachty jsou prány v dešťové vodě, a tak se předchází plýtvání vzácnými zdroji.

4. Design batohu.
Každý kousek je unikátní a unikátně krásný. V tomto kroku dochází k finálnímu řezání plachet na drobné střihy pomocí šablon a to tak, aby na batohu vždy co nejlépe vynikl motiv plachty. Ať už je čistě jednobarevný, nebo se na něm promítají slova a motivy.

5. Zkompletování.
Sešití jednotlivých střihů a komponentů a finalizace produktu. Prototypy vznikají přímo v Curychu, výroba je pak delegována do továren v Bulharsku, Tunisku, Portugalsku a v České republice (některé kousky prý vznikají i v mém rodném městě, v Klatovech!)


zdroj: Freitag on Vimeo

0 komentářů:

Okomentovat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com