4 BOOKS YOU’RE GONNA READ FOR YOUR GRADUATION.

Králík je poctivka. A jde-li o učení, platí to dvojnásob. Vážení a milí (maturanti), dneska se s vámi podělí o knížky, které si zamiloval při čtení k maturitě, kterou prošel minulý rok. Připojuje i několik tipů, které se mohou hodit - ať už při čtení, vytváření čtenářského deníku nebo při učení na maturitu.



KDY ZAČÍT?
Začni právě teď. Začněte právě teď, pokud jste ještě nezačali.
Všechny knížky, které jsem k maturitě měla přečíst, jsem si přečetla do Vánoc a v poklidných vánočních dnech dočítala poslední stránky. Průběžně jsem si dělala poznámky a poté vypracovávala rozbory knížek přesně krok po kroku tak, jak to po mně budou chtít u maturity. Rozbory jsem měla dost podrobné, včetně literárních kontextů, díky kterým jsem se skvěle orientovala v souvislostech mezi jednotlivými díly a autory, pravda ale je, že u maturity jako takové je tak málo času, že jsem spoustu věcí říct ani nestačila. A tak věřím, že vám postačí stručný rozbor na dvě tři strany, ty mé dosahovaly i pěti, šesti stran, jsem v tom docela poctivka.
Pár spolužáků mělo přečteno už o letních prázdninách, spousta z nich dočítala až o svaťáku. Já myslím, že přečíst knížky a vytvořit si čtenářský deník je první krok k maturitě. Je mi jasné, že nikdo z vás se neučí rok před maturitou, i já se učila čistého času vážně jen o svaťáku - ten náš trval měsíc, a tak byla času spousta - ale všechny poznámky a výpisky jsem měla už dopředu připravené.

Králíkův tip č. 1 - Tabulka doporučené maturitní četby
Na Martinusu najdete skvělou tabulku doporučené maturitní četby - doporučené, jelikož se výběr děl školu od školy liší. Martinusáci dali hlavy dohromady a vytvořili tabulku nejvíce se opakujících maturitních děl. Vytvořili ji přehledně tak, abyste se co nejlépe zorientovali - do čtyř datových oddílů a oddělujíce českou a světovou literaturu, nechybí označení literárních forem a druhů, zařazení do literární epochy, století nebo rok vydání.
Navíc má každé dílo ve svém políčku místo, kde si můžete přečtenou knihu odškrtnout. Já se do čtení klasiky dám zas po zkouškovém. Kéž bych o tabulce minulý rok věděla!
Jak tabulku získat? Napište Martinusákům na mail naslovicko@martinus.cz a rádi vám ji zašlou. A nebo si můžete koupit tabulku ve velikosti A1 tady za skvělou cenu - formát tak akorát na zavěšení do třídy, takže pomůžete nejen sobě, ale i spolužákům.



JAK ROZBORY VYTVÁŘET?
Jedno je jisté - nemá smysl kopírovat rozbory z internetu. Vážně. Když jsem ty své vytvářela, dohledávala jsem informace nebo jsem si ověřovala, jestli jsem text správně pochopila. Mnohdy se ale rozbor od rozboru hodně lišily a byly nesprávně napsané, s chybnými informacemi. Navíc, přečíst si dvacet knížek k maturitě může být dobrý trénink na vysokou školu, kde knížek budete číst mnohem víc - a dost často už to nebude tak zajímavé a příjemné počtení, jako příběh Petra a Lucie nebo Romea a Julie… Už když knížku čtete, pište si poznámky. Jaký je hlavní hrdina a jak se v určitých situacích chová? Jsou v textu nějaké neobvyklé výrazy, nářečí, jiný typ mluvy? Všechno si zapiště, podtrhávejte (já jsem třeba neponaučitelná, a tak vždycky do knížek píšu!), lístečkujte - co nemám zapsáno na lístečku, to si nepamatuju.
Psaní čtenářského deníku už nebylo tak fajn jako samotné čtení. Zvolila jsem psaní na počítači, abych mohla poznámky kdykoliv editovat, vám možná víc vyhovuje psaní v ruce. Postupujte podle listu, který bude u maturity k dispozici - ten z maturity 2016 najdete tady.
Bod po bodu tak, jako se vás zkoušející u maturity bude ptát. To je myslím odpověď na to, jak se spolehlivě připravit. A poznámky vypracovávejte tak, aby vás u maturity nemohlo nic překvapit.
Zkrátka si zaznamenejte vše důležité, vše na co by se vás zkoušející mohl zeptat a nemůže vás nic vykolejit.

Králíkův tip č. 2 - Sketchnoting
Sketchnotes jsou skvělá věc. Odjakživa jsem člověk tvořivý a chtě nechtě jsem si poznámky spíš malovala než psala. A jak se píše v Příručce skečnoutingu - skečnouting je pohoda (jen kdyby to nebilo do očí s počeštěným názvem, raději tedy sketchnoting). Knížku, která vás sketchnotingem a jeho tvořením provede, vřele doporučuji! Pomůže vám soustředit se na větší témata a usnadňuje práci - jak při zaznamenávání poznámek, tak při jejich učení.
Věřím, že pomůže i v kraťoučkém čase na potítku, kdy si k vylosované otázce tvoříte zápisky, které chcete říct zkoušejícímu. Vážně, těch pár minut nebylo nikdy kratších než na potítku, věřte mi.

zápisníky Ikea a Tiger, fixy Stabilo a hrnek z Martinusu, knížka Příručka skečnoutingu


CO SI PŘEČÍST?
Jsem pro to, aby se povinná četba nenazývala povinná, protože už jen to slovo je samo o sobě odpuzující. Přitom se mezi knížkami našlo tolik zajímavých příběhů, které stojí za to číst. Seznam četby si každá škola zadává svůj, a tak se na každé škole liší. V tom našem byl můj oblíbený Kundera a jeho Směšné lásky, kterého jsem k maturitě četla už podruhé, bavil mě Shakespeare, kterého jsem četla jak jako drama, tak jako manga komiks - jen pro jistotu, kdyby mi něco zásadního v příběhu uteklo. Zamilovala jsem si Havlovu Audienci, kterou si přeju sehnat i v tištěné podobě.
Skvělý byl George Orwell s Farmou zvířat, u kterého se mi místy tajil dech. Autor pracuje s bajkou, ve které zvířátka zastupují reálné postavy a celý příběh je alegorií zobrazující nástup komunismu v Rusku. Petr a Lucie od Romaina Rollanda je příběh dvou mladých lidí, co se do sebe zamilují, navzdory hrůzám války si vytvoří svůj naivní svět, ve kterém jsou jen oni dva. Pro líné čtenáře, jak Farma zvířat, tak Petr a Lucie jsou knížky kraťoučké, které přečtete za jeden, dva večery. Na kvalitě jim to ale neubírá, stojí za to přečíst a mít ve své knihovně.

Králíkův tip č. 3 - Papír není mrtvý.
Jasná věc, maturitní knížky se dají celkem lehce stáhnout, ale čtení z počítačů a iPadů už není to pravé ořechové. Já se na svítící obrazovku nemůžu soustředit. A navíc.. Mám ráda, když si do knížky můžu psát poznámky, lepit lístečky, podtrhávat důležitá slova, krásné věty a moudra.
A nejsem jediná, protože jak jinak si vysvětlit, že například vydadatelství Argo a Omega vydala edice knížek světových klasiků, paperbackových, neskonale praktických, velikostí tak akorát do kapsy nebo do batůžku a za pár korun?



CO POTŘEBUJI?
Jsem šílená do papírenských potřeb. Mám sbírku kancelářských sponek, zápisníků, fixů, záložek do knížek a barevných lístečků, myslím, že byste u mne našli ledacos. To všechno může být pro někoho zbytečné, někomu jinému usnadňovat orientaci v poznámkách. A tak jsem jména autorů podtrhávala růžově, díla, co napsali, oranžově, důležitá slova v textu žlutě a zajímavosti zeleně. Lepila lístečky určitých barev a věděla, že fialová záložka znamená, že o té knížce už vím vše, co je třeba, a modrá znamená, že to se musím ještě naučit. Já bych se navíc neobešla bez počítače, do kterého jsem si psala veškeré poznámky. Snad jen poznámky na španělštinu jsem si psala v ruce, tam jsem si hodně kreslila a hrála si s textem, abych si vše co nejvíce pamatovala vizuálně.

Králíkův tip č. 4 - "Když je to barevný, tak si líp to zapamatuješ."
Lístečkuji, zakládám barevnými záložkami, používám zvýrazňovače a Stabilo fixíky. Jen nesklouzněte k tomu, že budete mít více zvýrazněného, než čistého textu! To pak ztrácí svůj efekt. Stačí jen ta nejdůležitější slova a pojmy.

Stabilo sada fixů (které nedám z ruky ♡), štítky a gumy z Ikea a Tiger, sponky - Tchibo, Ikea, Jo&Judy, washi pásky - Tchibo, sponka s koněm a propisky z Kaš-mi-daš, ořezávátko s motivem mapy po mamince

H&M Home dekorace, knížka Petr a Lucie, králičí sponky z Amsterdamu


ŽÁDNÁ PROKRASTINACE!
V den kdy jsem maturovala měla už naprostá většina maturantů svou zkoušku za sebou. Naše škola měla testování o týden později než většina ostatních, navíc jsem byla v posledním bloku zkoušených ve čtvrtek odpoledne. Alespoň že jsme dopadly stejně s mou nejlepší kamarádkou, se kterou jsme se navzájem podporovaly!
S tím je také spojeno to, jak mě ohromně znervózňovalo sledovat sociální sítě, instagramy a twittery, kde se lidé vypisovali ze své radosti z toho, že mají vše za sebou. V takových chvílích jsem vše vypínala a odhlašovala se, psala jsem jen články na blog, které byly milý odreagováním.
Vážně. Žádná prokrastinace a od instagramu na chvíli pohov.
A kdyby se vám prokrastinovat přece jen zachtělo, je tu knížka přesně pro vás - Konec prokrastinace!

Králíkův tip č. 5 - Dvacetiminutovky.
Krátké přestávky. Když jsem se na maturitu učila, četla jsem v nich Murakamiho - jedna kapitola, jedna přestávka. Pomůžou vám na chvíli vypnout, zpomalit, a připravit se na další učení. Uvařte si čaj, připravte si něco dobrého k jídlu. Při maturitním učení jsem také víc než kdy jindy výletovala, prostě jsem si vybrala den, který bude odpočinkový, a na učení a stresování ani nepomyslela.

talířek od Leny Brauner z Adekoru, hrnek Martinus, zbytek Ikea, Kusmi Tea čaj a knížka Farma zvířat


HLAVNĚ KLID.
Zvládli to jiní před tebou, zvládneš to i ty. Vážně to chce klid. A připravenost. Já jsem po celý gympl učením proplouvala ani nevím jak, učila jsem se hodně jen na matematiku, která mi nešla. Na maturitě je dobré to, že si můžete zvolit předměty, které vás opravdu baví. Já odmaturovala ze státní angličtiny a češtiny, z profilové angličtiny a španělštiny. Motivací může být i to, že se vám předměty budou hodit i na vysoké.
Jasně že jsem byla vystresovaná. Když se psaly státní, šli jsme tam s úsměvem a moc nám to ještě celé nedocházelo. A když jsem šla k ústním, klepala se mi kolena a myslela jsem, že se na podpatcích neudržím, bylo mi zle a nejedla jsem, a vše opadlo až při poslední části zkoušky, ze které jsem odcházela s úsměvem na tváři a se slzami v očích. Na maturitu se připravte. Sestavte si plán a s četbou začněte už teď, ať máte čas na jiné nepříjemnosti s maturitou nebo přijímačkami spojené.

Králíkův tip č. 6 - Motivační diáře a plánovače.
Já až doteď spoléhala nejvíce na to, že když si něco vezmu do hlavy a jdu si za tím, stane se to. A plní se to. Ale co je psáno, to je dáno, no ne? A tak tu jsou motivační diáře.
Tím prvním je český Doller. Vymysleli ho a dovedli k dokonalosti dva mladí kluci, kteří tak nějak našli díru na českém trhu. S Agnes, co píše blog Be the White Deer, jsme si ho objednaly hned po maturitě. Ona s ním pracuje už několik měsíců, mně se dostal do ruky až teď, protože jsme si ho nedokázaly předat, jak málo jsme se potkávaly. Musím říct, že je skvělý. Vytváříte si ho celý podle sebe - nemá nalinkované dny a měsíce, a tak nezáleží na tom, kdy ho otevřete a začnete. Na mně je toho motivování někdy až příliš a vytkla bych mu to, že v měsíčním přehledu je sakra-málo-místa na všechny mé plány, jinak je ale uživatelsky příjemný, minimalistický a pro sketchnoting jako dělaný.
Jo&Judy není přímo motivačním diářem v pravém slova smyslu, obsahuje ale dobré plánovače a místo na poznámky pro každý den. Dostal se mi do rukou jen pár dní po Dolleru, a tak tenhle růžový, co říká, ať si svůj život vytvořím jen a jen podle sebe, bude diářem pro každý den, školu, výlety a akce, a Doller, Doller bude diářem čistě jen blogovacím, protože tam je motivace a time managemetu potřeba nejvíce!


Jo&Judy a Doller diáře, H&M Home a Ikea dekorace


PŘEJI HODNĚ ŠTĚSTÍ!

N. 

7 komentářů:

  1. Ještě že už mám tohle za sebou :) I když ty knížky, to na tom bylo to nejkrásnější.
    JANNIEBEL

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu se zeptat, kde jsi ty sehnala ty dva diáře a kolik stály? :) Jsem plánovací maniak a už dlouho hledám nějaký diář, který by mi vyhovoval :D Jinak, super článek - maturita mě sice čeká až za pár let, ale i tak je fajn vědět dopředu, o co tam půjde! :D H xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, vše najdeš tady https://www.doller.cz a tu https://www.joandjudy.com.. doller je za 399 a Jo&Judy 29 euro. za mne je lépe provedený doller, i když je toho motivování možná až moc :D
      skvěle, i tak - hodně štěstí! ono to tu bude dřív než bys čekala a ještě rychleji bude po maturitě.:)

      Vymazat
  3. Jé tak to je přesně to, co jsem hledala! Maturita mě sice čeká až příští rok, ale z povinné četby se mi kolena klepou už teď :D Díky za super článek!

    OdpovědětVymazat
  4. Ach, krásný článek s ještě krásnějšími fotkami. Miluju tvůj blog, jeden z nejlepších na české scéně.)

    OdpovědětVymazat
  5. mně nejvíc zaujaly fotečky, protože maturitu už mám za sebou.. :) ty origami ptáčci si dělala sama? uděláš k tomu diy? nebo se dají nekde sehnat? dekuju za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. origami ptáčky jsem si dělala sama minulé Vánoce, ve dnech volna jsem povinnou četbu střídala s manuální prací :D a návodů je spousta, je to snad jedna z nejjednodušších skládaček, stačí si do youtube napsat "origami crane" a najde Ti to spoustu odkazů, třeba tady - https://www.youtube.com/watch?v=wUgC1xe7jZE :) stačí si to párkrát pustit a pak už vytváříš automaticky. DIY by v tomhle případě bylo asi zbytečné, je toho vážně mraky. :)

      Vymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com