GUIDE / Sardinia


Objevování ostrovů jsem si zamilovala. Ostrovy mají obvykle vše, po čem toužíte – moře i hory, rozlehlé písečné pláže i skalnaté útesy, města. Na jejich objevování mne baví to, že jde mnohdy o pár desítek kilometrů půdy, který za týden dokážete projet skrz na skrz, objevit nespočet míst a zároveň si u toho odpočinout kdekoliv, kde jen moře či oceán vybízejí ke koupání. A můžete si pak odškrtnout, že tenhle kousek světa jste objevili opravdu celý – což mé spokojenosti lahodí, vzhledem k tomu, že jsem dívka ve znamení panny – ostatní panny mé pocity jistě pochopí!
Začalo to před lety Islandem, pokračovalo to tehdy o pár měsíců později Fuerteventurou, až jsem se letos na jaře rozhodla objevit Tenerife, u kterého to nezůstalo a koncem července jsme se vydali právě na Sardinii. 

Ty řídíš, já naviguji. Překvapivě se to celé obešlo bez sporů a výčitek, že sem tam spletu pravou a levou a že někdy na otázku ,,Kam?" rozhodně zahlásím ,,Tam!" aniž by chudák Lukáš za volantem tušil, kde ono ,,tam" je. Je to dobrý, zvládli jsme to. A hlavně s přáteli, s Bárou a Martinem, týden na vyprahlé červencové Sardinii, kde denní teploty byly tak neúnosné, že byly přijatelné jen s nohama ve slané mořské vodě. Nevadilo nám to. Čas tu plyne tak, jako na výletu k moři má, plyne tak, jako když jsem byla malá a jezdívala s rodiči do Itálie, kam jsem odjížděla s hromadou knih a vracela se s jejich přečtenými stranami, vonícími sluncem, omaštěnými od opalovacího krému a plné zrníček písku. Čas tu plyne zkrátka docela jinak.

Sardinie se nachází ve Středozemním moři, jihozápadně od Itálie. Leží blízko Korsice, a tak mnohé turistické pobyty tyto dva ostrovy spojují. Korsika však spadá pod Francii a dorozumíte se na ní francouzsky, zatímco na Sardinii se mluví italsky. Místní mluví i sardštinou, na některých místech i katalánštinou. Sardinii obývá více než jeden a půl milionu obyvatel. 
Jde o poměrně velký ostrov, Sardinie má 24 100 kilometrů čtverečních. Je rozdělena do čtyř provincií, Nuoro, Oristano, Sud Sardegna a Sassari, hlavním městem je Cagliari, přičemž turistická centra se vyskytují převážně na severu a na jihu ostrova, na severu u překrásných pláží s bílým pískem a průzračnou vodou, na jihu u hlavního města. Přiléhají k ní i drobné okolní ostrovy, kterých je nespočet a možná právě proto je na Sardinii tolik oblíbené objevování ostrova na jachtě. My jsme si zvolili levnější variantu a půjčili si auto, abychom se vydali na roadtrip a objeli celý ostrov po jeho obvodu.

Než odletíte…
  • Letenky jsme si nehledali z Prahy, ale z Mnichova. Tam jsme se pohodlně dostali autobusem, už ne tak pohodlně přespali na letišti a ráno vzlétli. Letenky z Prahy byly uprostřed července s letenkami z Mnichova neporovnatelné. Rozhodnete-li se vydat na Sardinii v některém z méně vytížených měsíců, možná se vám podaří odletět i z Prahy. Sardinie má tři letiště, ve městech Olbia, Alghero a Cagliari. My jsme přilétli na Cagliari a odlétali zrovna odtamtud. 

  • Ubytování jsme jako obvykle hledali přes Airbnb. V sezóně cena ubytování prudce roste, ale i tak se nám podařilo objevit levné ubytování pro čtyři lidi v Sassari a ubytování v Posadě, klíče od obou míst jsme přebírali přímo od vstřícných majitelů. Nechci odkaz umisťovat do článku, protože majitelé chvíli pronajímají a chvíli zase ne, a tak může odkaz brzy být nefunkční. Na vyžádání vám ho ráda poskytnu nebo jakkoliv poradím.

  • Chcete-li se pohybovat po ostrově, budete potřebovat auto. To si zarezervujete ještě před odletem. Bohužel to jak rentaly na Sardinii nás nepřestávalo udivovat – a není to problém jen jedné konkrétní půjčovny, ale celkového přístupu italských rentalů. Zkrátka a dobře, jestli vám mohu dát jednu radu, hlavně si přes internet nekupujte pojištění automobilu a doplaťte si ho až na místě. My jsme takto naletěli zprostředkovateli online pojištění, ke kterému by se v případě vzniku škody náš rental stavěl zády. Pojištění si sjednávejte vždy jen a pouze u konkrétního rentalu a ne u jiných poskytovatelů.


Co na ostrovech ochutnat…
Pizza! Špagety! Dá se tady snad šlápnout vedle? Ochutnáte tu i skvělé čerstvé ryby i mořské plody. Jen tak na pánvi, nebo se špagetami či jako rizoto. To je na ostrovech nejlepší! Já jsem tu měla ty nejlepší těstoviny s mořskými plody, jaké jsem kdy ochutnala. Skvělé jsou typické culurgiones, sardinské plněné kapsičky, připomínající známé tortellini. S tomatovou omáčkou, jen tak na másle, vždy plněné masem a nebo ricottou s bylinkami. Ty nám chutnaly moc. Na takové ježovky jsme si netroufli - troufnete si na ně vy? Podávají se tu se špagetami, na trhu je jistě objevíte i k ochutnání jen tak. Nevyzkoušeli jsme ani bottargu,  aneb sušený kaviár – jakmile někdo ochutnáte, poreferujte mi, prosím! Také silné likéry, ty místní po vydatném jídle rádi! My jsme je vyzkoušeli, ale nebylo to nic pro nás. Ale pokud jste na likéry, tak prosím, tady si přijdete na své!

V případě Itálie není nutné zmiňovat konkrétní podniky, protože ze všeho nejlepší je vpadnout na snídani do prvního baru, který vidíte, dát si rychlé espresso nebo napěněné capuccino a k tomu příliš sladké pečivo, ale i tak vám mohu povědět, že zmrzlina od Gli Stefini v Cagliari byla ta nejlepší, jakou jsme na ostrově ochutnali a že v Salotto Café v Sassari vám udělají správné italské přepálené kafe, na které sice my možná nejsme zvyklí, ale k Itálii zkrátka patří. 



Kam vyrazit...
Su Giudeu. Turistická pláž, na které si alespoň na chvíli budete připadat, jako s rodiči na dovolené. Barevné slunečníky kam jen oko dohlédne, prodejci osušek a šátků, prodejci s ořechy a všelijakými pochutinami. "Cocco mio, cocco bello, cocco fresco, para tutti, cocco bello!" 

La Pelosa. Pláž s pískem údajně tak bílým, jako sníh, a vodou tak tyrkysově modrou, jako v opěvovaném Karibiku. La Pelosa je opravdu taková, což k ní přivádí mnoho, mnoho turistů. A tam, kde je ten písek sněhově bílý a voda tyrkysová, tam je také turistů tolik, že tam není k hnutí. My jsme se na Pelosu i tak vydali, ale o kousek dál, kde není písek, ale útesy, je voda zrovna tak modrá a slunko svítí ze stejného úhlu, a tak nám vlastně nevadilo, že jsme z vyhlášené pláže neokusili to nejvyhlášenější. Na La Pelosa se nachází drobný ostrůvek, na který se dá doplavat. Je porostlý býlím a stojí na něm Torre della Pelosa, která se nad pláží ční už od roku 1578.

La Maddalena. Taktéž vyhlášené pláže s průzračnou vodou, oblast La Maddalena je jich plná. Sardinie zkrátka nabízí nespočet pláží, písčitých, skalnatých, vše.

Spiaggia di Cala Spinosa. Tady se mi líbilo snad nejvíce a k mému nadšení jsme tu strávili více jak půl dne. Tahle pláž je ukrytá mezi skalisky z kulatých balvanů, tak typickými pro Sardinii. Pláž není písčitá, ale skalnatá, což pravděpodobně je důvod, proč tolik přitahuje medúzy, což jsme poznali na vlastní kůži. Přístup k pláži je trochu komplikovaný, ale není to nic, co by odradilo místňáky od poklidného odpoledne u moře. Vede tu pěší cesta skrz skaliska, když se jí vydáte, naskytne se vám překrásná podívaná na zdánlivě nedotčenou sardinskou přírodu. Spiaggia di Cala Spinosa se nachází na Capo Testa a budete-li mít čas, rozhodně si nenechte ujít i Spiaggia Valle della Luna, překrásnou pláž v ,,měsíčním údolí".

Capo Caccia. Překrásné ostře řezané útesy, skály zvysoka se pnoucí nad mořem. Vedou tu stezky podél moře na vrcholky útesů, my jsme se vydali stezkou ke Grotta di Nettuno. Zrovna tady se ukázalo, že cesta je zajímavější než cíl, protože Grotta di Nettuno je záležitost čistě turistická, vzhledem k tomu že všechny návštěvníky sem přivážejí lodě z nedalekého města. Jeskyni jsme nenavštívili, ale cesta k ní stojí opravdu za to.

Olbia, Alghero. Městům jsme se vyhýbali a vydávali se do nich, když už opravdu nebylo zbytí, (třeba na zmrzlinu). Olbia i Alghero jsou větší města, která se opět v hlavní sezóně stávají útočištěm mas turistů, ale nabízejí mnohé restaurace a místa, kde přečkat silné polední slunko. Zrovna tak hlavní město Cagliari, ve kterém jsme strávili poslední den. Najdete tu vše, co je třeba a historické centrum je opět pravá Itálie.

Sassari, aneb místo našeho prvního nocování. Staré sardinské městečko na severu ostrova, místňáci, co ráno vysedávají v barech nad malým espressem, pozorují a komentují okolní dění. Historické centrum Sassari stojí opravdu za to, je maličké, ale je to ta pravá Itálie, kterou zkrátka vidět chcete. Zatímco Posada, Posada byla místem našeho druhého nocování a postarala se o skutečný zážitek z italské vesnice. A jestli bych pro něco měla použít slovo malebné, tak právě pro Posadu.

Gola di Gorropu. Chtěli jsme od každého něco, a tak jsme se vydali i na hike do Gola di Gorropu. Kaňon Gola di Gorropu je vskutku zajímavý přírodní úkaz a je snad jedním z největších a nejrozsáhlejších, které jsem kdy viděla. Problém je v tom, že jsme se na onen hike špatně připravili. Snídali jsme jen ovoce, svačinu jako správní výletníci jsme si nepřipravili. Ke kaňonu musíte sestoupat přibližně 700 výškových metrů a ty zas pak po návštěvě kaňonu zpět vystoupat. Být lépe připraveni, tak je to překrásná podívaná, ale já si vlastně ze všeho nejvíce pamatuji to, jak jsem po cestě zpět trpěla hlady a vyčerpáním a měla pocit, že někde v polovině kopce zůstanu. (Vám doporučuji buďto hodně vody, svačinu a pevné boty, nebo sice drahý, ale pohodlný svoz jeepy zpět na parkoviště.) Samotný kaňon byl ale nezapomenutelný! Ještě před vstupem jsou tu malá jezírka s průzračnou ledovou vodou vybízející ke koupání a v kaňonu jsme se cítili jak děti, když jsme skákali přes velké balvany a lezli úzkými skulinkami mezi nimi. Gola di Gorropu byste rozhodně vynechat neměli!


Co jsme my neviděli, ale určitě stojí za to navštívit…
  • Cala Luna. Písečné pláže, útesy, jeskyně. Je tu údolí známé pro své skály z kulatých balvanů a je pro ně značně vyhledávané horolezci. Pro nás nelezoucí je tu pláž Spiaggia Valle della Luna.

  • Josto. V Cagliari je mnoho míst, kde se najíst, ale tohle vypadalo opravdu báječně. 

  • Cala Gonone. Opět oblast s nádhernými plážemi, doporučuji spojit s hikem do Gola di Gorropu, pokud po něm nebudete tak vyřízení jako my!

  • Scoglio di Peppino. Zapisuji si – na tuto pláž se jednou chci vydat se svými dětmi!

  • Nora, Area Archologica di Tharros, Su Nuraxi di Barumini, Parco Archeologico Naturalistico di Santa Cristina. Na Sardinii je hned několik archeologických nalezišť a archeoparků. 


La Pelosa. 










Sassari.
































Alghero. 




Capo Caccia.

















Spiaggia di Cala Spinosa. 













Olbia.





Posada.















Gola di Gorropu.












Lukáš nedoporučuje nesprávné obutí.









Cagliari.










Nikon D750
Nikkor 50 mm f/1.8

1 komentářů:

  1. Harrah's Cherokee Casino & Hotel - Goyang County
    Harrah's Cherokee Casino & Hotel, bet365 배당 located in Cherokee, North 승인 전화 없는 토토 꽁 머니 Carolina, features 슬롯나라 casino gaming, luxury hotel, tenpro entertainment, and first-class 우리계열

    OdpovědětVymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com