6,5 KILO

Šest a půl kilo papírové králičí radosti. Áno, knihy! Na čtení králičí holce moc času nezbývá, momentálně uvízla někde na čtyřicáté stránce Petra a Lucie a ve druhé scéně čtvrtého jednání Shakespearova Hamleta (také máte rozečtených víc knih najednou?) Maturitní čtení jí ale nebrání v tom, aby se s vámi podělila o ty nejlepší papírové radosti, se kterými se za svůj celičký život setkala! Tady je šest a půl kilo mých nejmilovanějších knih. Jaké jsou ty vaše?



1. Malý princ / Antoine de Saint-Exupéry
Strany téhle knížky pročítal snad každý z nás (a nebo se pletu?) Pamatuji si, jak mi ji táta předčítal před spaním. Pak si také pamatuji, jak jsem se ji snažila přelouskat celou sama. A pak si vzpomínám, jak jsem se k ní v různých intervalech vracela a vracela, což mi vydrželo až dodnes. Vlastně je to taková bible chování, lidských hodnot a smyslu bytí pro malé i velké. Vše v jednom!


2. Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy / Tim Burton
M i l u j u  Tima Burtona. Filmy, skici. Jeho výstava před rokem v Praze byla oslavou a pro mne senzační příležitostí nahlédnout pod ruce velkého umělce (jak já jsem tenkrát Sandře záviděla setkání s Timem!) K jeho knížce o Ústričkovi se často vracím, přečtete ji během chviličky, textu je tam po málu a obrázků spousta. A Timův černý humor vás zaručeně dostane.


3. Mým snem jsi prošla / různí básníci
Mé první setkání s poezií. Našla jsem ji v knihovně po dědečkovi. Díky téhle sbírce milostných básní jsem zjistila, že Milan Kundera je nejen skvělý vynikající spisovatel, ale i básník. Jeho sbírka básní vyšla jen jednou, téměř ji neseženete, já ji objednávala až z antikvariátu v Opavě. Milan Kundera se k ní prý nehlásí, bere ji za výkvět svých náctiletých strastí, jak mi řekla jedna divadelní kritička. Ale já na kritiky nedám a proto Mým snem jsi prošla a Monology vřele doporučuji!


4. Nesnesitelná lehkost bytí / Milan Kundera
První setkání vedlo k tomu, abychom se setkali zas. A tak jsem se dala do čtení Nesnesitelné lehkosti bytí a ve svém nejsmutnějším životním období soucítila večer co večer s hrdinkou Terezou.


5. Směšné lásky / Milan Kundera
Krátké příběhy o láskách neláskách. Budete chtít víc. A víc. A pravděpodobně si koupíte dalšího Kunderu.


6. Illustration Now! Fashion. 
Vizuálně nabitá čtyřsetstránková bible módní ilustrace. Představuje devadesát fashion ilustrátorů. Co ilustrátor, to skvost. To jiný styl a jiný rukopis. Tahle knížka odstartovala mé noční pokusy o fashion ilustraci, co na tom, že nikdy nebude vypadat jako ta, co je na stránkách téhle knihy.


7. Medúza / Jarmila Loukotková
Četla ji má máma a četla jsem ji já. Už před lety, v době, kdy jsem si nebyla jistá tím, co od života očekávám a kým chci být. Nečekejte žádné motivační řádky ani rady pro optimistické bytí. Překvapivě, Medúza je román o Blance, co přišla do Prahy za velkým snem dobře placené práce fotografky, objevujíc, že realita je docela jiná. Bohémská drzá holka objevující s umělci a šedesátková Praha.


8. Haruki Murakami / Norské dřevo
Je spousta důvodů, proč milovat Murakamiho. Bravurní popis emocí, silně vykreslené charaktery a nevyzpytatelnost hlavních postav. A jeden milostný příběh, tak trochu jiný, než na který jste možná zvyklí. Pokud s Murakamim chcete začít, doporučuji právě Norským dřevem. Donutí vás k další návštěvě knihkupectví a budete odcházet s další jeho knihou, kterou nejspíš budete hltat stejně tak, jako tuhle.


9. Deník Dity P. / Dita Pecháčková
Jsem navzdory svým genům uměním vařit neobdařená. Možná proto mi babička kuchařku dala se slovy "Věnováno Nikolce, aby našla zalíbení ve vaření a vařila pak pro své blízké s láskou a ráda." Dita se ve své kuchařce hodně věnuje právě české kuchyni, které já příliš neholduji. To ale vyvažují recepty na francouzskou cibulačku a créme brûlée.  A dostala jsem k narozkám i druhý díl!

10. Opravdová láska / Robert Fulghum
Pravděpodobně právě tady nabírá na pravdivosti tvrzení, že láska má tisíc podob. Nevím, jsou-li Fulghumovy příběhy pravdivé, to jim ale na kráse nijak neubírá! Přistihnete se, že se při jejich čtení usmíváte. Nejednou.

11. Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce / Robert Fulghum
Neobyčejná vyprávění o obyčejných věcech. Doporučené denní dávkování je jeden Fulghumův příběh denně!





7 komentářů:

  1. Malý princ, Nesnesitelná lehkost bytí, Směšné lásky, Norské dřevo, Nesnesitelná lehkost bytí, Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce....právě jsem se přistihla s lehce pootevřenou pusou a očima vykulenýma ještě víc, než je u mě normální. Úplně mě zarazilo, že máme tolik společných oblíbenců. Veliké překvapení je i to, že se našel člověk, který si oblíbil Norské dřevo více než Kafku. A ano, Nesnesitelná lehkost bytí kterou všichni moji spolužáci označili sprostým slovem je moje srdcová, kniha která se mě dotkla, chytila a nepustila.A Malý princ? Toho jsem si četla už tolikrát...a nad pasáží s liškou jsem si už tolikrát zaplakala....
    Nicole vidím, že jsi ''Kunderova holka'', tak musím moc doporučit Žert, ten by byl na mém seznamu taky hodně vysoko, myslím, že by se mohl hodně líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já mám tyhle autory tak moc ráda. při nedostatku času na čtení si chci vybírat co nejkrásnější knížky, a tak často od jednoho oblíbeného autora přečtu spoustu knih, když si ho opravdu zamiluji. mockrát Ti děkuji za doporučení na Žert, už dlouho se chystám, ale když to říkáš - už vím s jakou knihou odejdu z knihkupectví! :)

      Vymazat
  2. Skvělý článek, díky za tipy. Do Kundery se chci pustit už douho, tak snad se konečně odhodlám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vřele doporučuji. jsou to knihy, které by sis měla přečíst co nejdříve. jsou v nich schovaná moudra do života :)

      Vymazat
  3. Norské drevo je tiež jednou z mojich obľúbených kníh. Čítala som veľa kníh od Harukiho, ale táto sa mi páčila asi najviac :)

    http://lamodaeanarchia.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jich také četla spoustu, a spoustu mám zbrusu nových a nepřečtených. některé mě osloví víc, některé míň. Norské dřevo je stále nejmilejší :)

      Vymazat
  4. Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy a Malý princ<3 To je prostě pecka! Úplně zbožňuju ty knížky!
    Jestli si taky taková zbožňovatelka Tima jako já, tak je ještě skvělá knížka od něj- Můra noční před vánoční, je to sice trochu víc dětská knížka, ale ty ilustrace<333
    Jinak zase jako vždy skvělý článek!

    OdpovědětVymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com