POLAROIDOVÁ LÁSKA

Kam se podělo to kouzlo starých vyvolaných fotografií? Mé se ztratilo někde mezi mým pátým a šestým rokem, kdy jsme doma přestali používat foťák na film. Tak to je.
Denně přece pořídíme tolik fotek. Kolik z nich si necháme vyvolat? Kolik? Vážně je to číslo tak otřesně nízké, že si ho můžu jen představovat? Fotografie končí hluboko v elektronických složkách (které jsou s velkou ironií někdy v telefonech pojmenovány jako galerie), ve své elektronické podobě, nehmatatelné a nehmotné, odsouzeny k tomu, že brzy v takové složce skončí tak hluboko, že na ně zapomeneme.
Možná právě tady vidím základ úspěchu  znovu objevených polaroidů. Stisknete spoušť a máte hotovou fotku. Tu hmotnou, hmatatelnou, takovou, kterou si můžete vystavit nebo dát do peněženky.
Proto jsem si pořídila Instax. Byla jsem otrávená z toho, že fotografie zážitků se hromadí v mém telefonu, zatímco by měly být zachyceny věčně. Od doby, kdy foťák mám, doprovází mne na každé akci s přáteli. Jsem jen omezena počtem snímků, nic víc.

Můj růžový Instax je z českého obchodu Analogue. Je super, že mají nejen e-shop, ale i kamenný obchod v historickém centru Prahy. Osobně raději nakupuji v obchodech, kde si můžu věc nejdříve prohlédnout, ale v poslední době mě i mile překvapuje nakupování přes internet (třeba poté, kdy mi do tří dnů přišly šaty od Manga až ze Španělska!). Návštěva Analogue stojí opravdu za to, protože kromě Instaxů od Fujifilmu nabízejí i fotoaparáty Lomography a Polaroid, spoustu doplňků a vymožeností. A když si nic nevyberete, tak už jen ta procházka centrem Prahy je krásná. Další z obchodů zabývajících se polaroidovými fotkami je pražská Polagraph Gallery která není jen prodejnou, ale i výstavní galerií.

Kdo by přece jen nechtěl ihned pořizovat fotoaparát, mám pro něho něco dost podobného. Takovou malou ochutnávku polaroidových fotek. České vyvolej.to nabízí zpracování vámi digitálně pořízených fotek na fotky polaroidového formátu. Mladý český projekt, který má dobře našlápnuto. A mohu jen doporučit!









2 komentářů:

  1. Tak to budu mít dneska v práci zábavu na vyvolej.to :))

    OdpovědětVymazat
  2. Stejně neexistuje lepší pocit než když si fotografii sama zvětšíš,teda vlastně existuje - když mačkáš spoušť 30 let starého foťáků značky Praktica a nevíš co se uvnitř stane - vyvedlo se? nebo ne?

    OdpovědětVymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com