sustainable sunday: veja.

zdroj: Veja

Znáte Veju? Věřím, že ano – že je vám tohle jednoduché vé na minimalistické obuvi povědomé. Protože pokud ne, pravděpodobně se málo koukáte kolem sebe. (A lidem na boty. To také.) Veja boty znám už nějaký ten pátek, ještě dřív než jsem věděla, s kým mám tu čest, pozorovala jsem je na nohou kolemjdoucích v zahraničí. Tehdy jsem si myslela, že jde jen o nějakou napodobeninu Stan Smith's siluety. Když jsem ale značku poznala blíže, zamilovala jsem se do ní až po uši. Stan Smith's budiž zapomenuty. Teď je tu Veja!
zdroj: Veja


Tady v Paříži zaplavily ulice. Vidíte je na nohou dospělých i dětí, bude je na nohou pravděpodobně mít váš soused v důchodovém věku, i vaše ryze francouzsky oblečená spolužačka z univerzity. Podpora lokálního brandu je tu více než zřejmá. Tenhle francouzský brand si ale získal nejen Francouze, ale celý svět. Vídám je víc a víc a tajně doufám, že je všichni jednou vyměníme za staré dobré Stan Smith's (co vám budu vyprávět, také je v šatníku ještě mám – staré a onošené, ale stále slouží).
Co je na tomhle brandu tak úžasného? Myslím, že je to jednoduché. Mnohem víc než na produkt totiž vsází Veja na hodnoty, které brand nese. Celá filosofie spočívá v udržitelném získávání využívaných materiálů a férovém odměňování zaměstnanců na každém stupni výroby. Dokonalá učebnicová ukázka toho, jak by se CSR mělo provozovat v praxi, vážení.

Nejvíce mne fascinují materiály, ze kterých minimalistická obuv vzniká. Ty si Veja vybírá tak, aby naplňovala všechna očekávání zákazníka jedenadvacátého století. U mnohých brandů mě trápí to, že například problém veganských alternativ kůže tkví v tom, že je obvykle nahrazována polymerovými materiály. Čímž vzniká jen více a více těžko rozložitelného odpadu – proto jsem třeba na některé veganské varianty zanevřela a zrovna tak je to důvod k tomu, proč bych se nikdy nenazvala vegetariánem, i když maso nejím – zkrátka a dobře mi z toho všeho stará dobrá kůže pořád vychází nejlépe. Veja buďto využívá svou vlastní náhradu kůže získávanou upcyklací, nebo pravou kůži odebírá jako druhotný produkt z masné produkce od spolehlivých dodavatelů. Můžete si tak být jisti, že váš pár bot vznikal bez krutosti. Další materiály jako kaučuk zas získává Veja z ověřených amazonských zdrojů, organická bavlna je rovněž ověřena fair trade přístupy a polyester na podšívku je zas získáván z recyklovaných PET lahví (tomuto materiálu říkají B-mesh)Upcyklace toho, co již jednou svému účelu posloužilo a získávání materiálů tam, kde jsou producenti férově odměňováni. To jsou atributy brandu jedenadvacátého století. 
zdroj: Veja




1 komentářů:

  1. o tejto značke som nepočula (alebo som si aj ja myslela, že sa jedná o nejaké lacné napodobeniny) - vyzerá naozaj dobre

    WHEN PIGS FLY

    OdpovědětVymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com