GUIDE –– Leipzig and Dessau

O Lipsku se ne jen tak náhodou říká, že je malým Berlínem. Přesně na to mě můj kluk nalákal, Berlín oba známe, já se do jeho betonových ulic ráda vracím a i když jsem ho vždy poznala jen v mrazivé zimě, má pro mne své neodmyslitelné kouzlo. A tak jsme se vydali do Lipska. Lipsko mi v mnohém připadalo docela jiné a vlastně jsem takové ty berlínské prvky objevovala málokde. Možná to bylo těmi oprýskanými domy posprejovanými nesčetnými nápisy, možná to bylo čtvrtěmi, které byly jedna od druhé docela jiné. Neměli jsme velká očekávání, město je to na tři dny velké tak akorát. A o to více jsme byli mile překvapeni, když jsme město více a více poznávali. Objevovali jsme jednu čtvrť za druhou a v každé jsme narazili na něco specifického a lehce bizárního. Třeba na to, že obyvatelé Lipska se dělí vlastně jen na punkáče a nácky, že polovina lidí tu má dredy, jakkoliv barevné vlasy a nespočet piercingů a tetování, a že ze zbylé poloviny třicet procent obyvatel volí AFD. Nosí se tu stále devadesátky, stravuje se tu převážně vegansky a punk tu žije v jakékoliv formě vyznání.


Co objevit:
● Čtvrť Connewitz. Chcete-li poznat to pravé Lipsko, nemůžete vynechat čtvrť Connewitz. Na každém kroku tu potkáte pankáče s dredy a piercingy, obyvatelé se tu stravují převážně vegansky a mají potřebu kdykoliv a jakkoliv vyjadřovat svůj názor. Nenajdete tu čistě bílou fasádu a každý druhý dům je obdařen několika graffiti. 
● Secondhandy. V Lipsku najdete hned několik secondhandů, my jsme navštívili Kazimir secondhand, který vedle vintage kousků, které by vaše maminka nesnášela a vaše babička milovala, nabízí i designové drobnosti od lokálních tvůrců. Dále jsem měla v hledáčku secondhandy Küss Mich Wach a Blue Velvet, nakonec ale nnezbýval čas na jejich návštěvu. Všechny tři zmíněné jsou hezky vedle sebe, tak věřím že vy je navštívit zvládnete.
● TK Maxx. Co se nakupování týče, v Lipsku jsem obchody neobjevovala. Ale můj kluk mi ukázal tuhle obrovskou hrabárnu plnou outletových věcí, které jsem zprvu nevěřila a myslela si, že to bude o ničem, ale pak jsem se zabrala do hledání a našla jsem skvělé lněné šaty a košile od zajímavých brandů. Chce to hledat, ale něco zaručeně objevíte!
● Baumwollspinnerei. Stará továrna na zpracování bavlny přebudovaná na kulturní centrum.  Brownfield, který žije kulturním životem a ukrývá mnoho galerií a kulturních prostorů. Vše je tu z cihel a vše je tu posprejované, ryzí esence Lipska.
● Kunstkraftwerk Leipzig. Kunstkraftwerk jsme objevili tak trochu omylem, když jsme měli namířeno do Baumwollspinnerei. Je tu rozsáhlý videomapping, který proměňuje několik sálů například v Alenčin les v Říši divů, nebo vás přenese do galerie hodné Louvre. Skvělé pojetí moderních technologií v umění, jako arts manager dávám 10/10!
● Lindenau. Čtvrť, ve které se mi moc líbilo! Místy mi upravené domy s velkými okny a vstupními dveřmi s vysokými kamennými schody připomínaly Kodaň. Zaparkovaná kola na každém rohu ten pocit jen umocňovala. Je tu mnoho galerií vybudovaných v brownfields a celá čtvrť má svůj neodmyslitelný industriální ráz.
● Plagwitz. Jsou tu široké ulice lemované vysokými cihlovými domy s uměleckými ateliéry a byty a Karl-Heine-Kanal, po kterém plují turistické loďky napříč Lipskem. Jen tak se procházejte a koukejte kolem.

Mít v Lipsku ještě o den více, určitě bych navštívila bych Museum der bildenden Künste a právě probíhající výstavu Yoko Ono. Také bych zašla na filtr do S1 Vinyl & Kaffee v Leutzsch. A také, jak už je mým zvykem, bych zašla do botanické, Botanischer Garten der Universität Leipzig.


Co jíst:
● Deli - maličké bistro ve čtvrti Connewitz na Wolfgang Heinze Strasse. Mají tu skvělé foccacias a wrapy, bowls nadupané ingrediencemi, vše veganské.
● Curry Süd Burger am Kreuz - pokud budete mít chuť na pořádný burger, zajděte si do Curry Süd. Ať už toužíte po masu nebo vege variantě,  najdete si tu to své. A tak dobrý halloumi burger jsem snad ještě neměla. 
● PEKAR - nejlepší restaurace, do které si musíte zajít na pizzu nebo starters, které však vydají za plnohodnotné jídlo. Já jsem si jejich jídlo zamilovala pro smysl pro míchání sladkých a slaných chutí a ingrediencí, které by mne samotnou smíchat nenapadlo.
● Pizza Lab - restaurace, velice, ale velice neformální, pracují v ní dobrovolníci a nabízí jen a pouze vegan pizzy. My jsme si bohužel objednali "pizza surprise", ale chcete-li zažít vegan bizár, Pizza Lab je to pravé. 
● 7shotscoffee - na kafe jen a pouze do 7shots. Kavárnu vlastní Češka, která se do Lipska přestěhovala a zjistila, že tu není k dostání dobrá výběrová káva v příjemné kavárně. A tak si ji otevřela. 

● Kaiserbad - restaurace a bar v Lindenau na břehu Karl-Heine-Kanal, kde jezdí loďky. Mají tu skvělé snídaně (ty sladké ještě o chlup lepší než slané, troufám si říct).
● Cinema Prager Frühling - kino má příjemnou zahrádku, kde si můžete dát vychlazené německé pivo.

Nejlepší je půjčit si kola! Já sama jsem si kola nikdy neoblíbila a představa zoufalé Nicole uprostřed rušného provozu mi naháněla hrůzu. Ale tady v Lipsku jsem si jízdu na kole zamilovala. Jednak jsou tu skvěle vybudované cyklostezky napříč celým městem a zadruhé je místní bikesharing opravdu příjemný. Až tu budete, stáhněte si nextbike aplikaci a můžete vyrazit! My jsme díky bikesharingu projeli kus města a poznali tak mnohem více, než kdybychom objevovali po svých.

Airbnb jsme si našli na pomezí čtvrtí Neustadt a Volkmarsdorf, ve kterých kromě pár kaváren nebylo příliš co k vidění, ale byla blízko nádraží a míst, která jsme chtěli navštívit. Ocitli jsme se v airbnb (dle našeho pozorování) DJky Sofie, která si svůj byt seskládala z nábytku posbíraného po blešácích.



Poslední den naší cesty jsme se vydali do Desavy. Cesta sem trvá z Lipska přibližně hodinu vlakem. Do Desavy jsem se chtěla podívat už léta, a to zejména proto, že je ze všeho nejvíce známá pro svou školu výtvarného umění, Bauhaus, která zejména pro své učební metody, kdy studenti pracovali na reálných projektech, udává celému městu jednotný urbanistický ráz. Díky existenci školy tak Desava disponuje řadou architektonicky významných staveb, zejména tedy budovou školy samotné, kterou nenavrhl nikdo jiný, než samotný Walter Gropius. Škola Bauhaus rozhodně stojí za návštěvu. Prostorové řešení, interiéry, sluneční paprsky opírající se do prosklené konstrukce a házející všudypřítomné stíny. Můžete tu i přenocovat, jsou tu studentské pokoje, ve kterých studenti opravdu přespávali. Noc nestojí příliš, až mě trochu mrzí, že jsme si nocování tady s Lukym nevyzkoušeli. Je tu i skvělý obchod spojený s knihkupectvím, kde najdete jak krásné designové produkty, tak kvalitní literaturu.
Navštívit tu můžete Master's Houses, domy, ve kterých po dlouhá léta bydleli učitelé na Bauhaus škole působící. Stojí nedaleko Bauhaus školy v krásném borovicovém háji a návštěva opravdu stojí za to. Možná vás uchvátí stejně tak jako mne svým důmyslným řešením, malými obytnými prostory střídajícími se s velkými společnými místnostmi s prosklenými stěnami a balkony. Pro završení gesamtkünstwerk jsou vily vybaveny funkcionalistickým nábytkem, o kterém se mi snívá už dlouho - mít tak pár kousků v mém budoucím doma!
Je tu i Bauhaus Museum Dessau, které jsme nenavštívili, a to jen a pouze proto, že oficiálně znovu otevírá až v září. Takže budete-li si plánovat návštěvu ještě teď o prázdninách, počítejte s tím, že muzeum otevřené ještě nebude.
Najdete tu mnoho staveb, my jsme se prošli k restauraci v taktéž bauhausovské stavbě Kornhaus. Restaurace je dražší, ale pivo si tu dáte. Na jídlo si zajděte třeba do místní univerzity, kde docela dobré jídlo obstaráte za pár eur. 
Také je tu celá čtvrť vystavěná v duchu bauhausu, Dessau-Törten Housing Estate. Tu jsme také nenavštívili, ale procházka to bude určitě skvělá a jistě ji na program zařadím, až se do Desavy vydám příště.

Connewitz a neodmyslitelné všudypřítomné graffiti


Curry Süd Burger v Connewitzu zaznamenaný na film

centrum Lipska je plné obchodů, ale najdete tu i hezká místa

Plagwitz a industriálno.








Kaiserbad.

Lindenau jsem si zamilovala! Cihlové domy vás tu doprovázejí na každém kroku.

Kunstkraftwerk Leipzig.



Lindenau.


Baumwollspinnerei.





PEKAR, aneb nejlepší gastro zážitek.

Lukáš neskrývá nadšení z návštěvy Pizza Lab.

Plagwitz.

7shotscoffee...

...a baristka Simona. Když jsme se s Lukym mezi sebou bavili, jaké si dáme kafe, baristka na nás spustila ,,ahoooj! vy jste taky Češi?" A tak se s námi Simona, která dělá bezpochyby nejlepší kafe v celém Lipsku, podělila o skvělé tipy, které bychom v průvodci jen těžko hledali. 

Museum der bildenden Künste.


naše airbnb.

Do Dessau jsem se chtěla podívat už pěkně dlouho. Hodině cesty z Lipska do Desavy se nedalo odolat, a tak jsem se sem konečně podívala!







hra stínů a barev v Masters' Houses.



zastiženo na film.


snímky pořízeny na Nikon D750 a na starou Minoltu.

0 komentářů:

Okomentovat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com