"I've got it from second hand."

Vlastně jsem původně chtěla psát cosi o životě a o počasí – ostatně tak jako vždycky když víte že chcete něco sdělit, ale sklouzáváte k plytkému tématu – ale při pohledu na mé červenobílé kimono mne napadlo, že bude mnohem přínosnější – nejen pro mne, ale hlavně pro vás – sepsat vám pár tipů na místa, kde seženete pěkné oblečení z druhé ruky.  
Mé nejoblíbenější kousky jsou totiž právě ty, které jsem si našla někde v secondhandu. Kousky, které si už jistojistě zažily své a už prožívaly svůj život s jiným nositelem, a nebo ležely někomu ve skříni bez povšimnutí. Baví mě nacházet jehlu v kupce sena, kterou tyhle secondhandové úlovky bezpochyby jsou. A ještě víc mne poté baví zvídavé dotazy mých přátel, ,,odkud že tu sukni mám, zdalipak není z COSu?" a můj sebelibý úsměv na rtech a odpověď ,,kdepak, tu jsem si našla v sekáči!" A tak mne napadlo, že bych mohla i vám ukázat pár svých oblíbených míst, která ráda navštěvuji při svých pátráních...


I'm wearing 
1981 secondhand silk kimono | H&M top | vintage Levi's jeans | Vagabond shoemakers shoes from Freshlabels | Komono watch

Textile House. Známe ho všichni a potkáváme ho na každém rohu. Ale je fakt, že právě tady objevuji nejkrásnější kousky za pár korun. Chce to dávku trpělivosti a pravidelné pátrání, ale i tak to stojí za to. Textile House má pravidelné akce, týden co týden se mění. Od plné ceny za novou kolekci přes procentuální slevy až po "vše za devětadvacet korun". Textile House je už po celé Praze, ale i mimo ni. Před lety jsem si třeba dovezla jednu ze svých nejoblíbenějších košil z libereckého Textil Housu. 

1981 secondhand. Pokud znáte WinWinLove, tak 1981 secondhand je jeho mladší sourozenec.
1981 má eshop, ale myslím si, že platit zbytečně za poštovné po Praze stovku navíc, když samotný kousek stojí pár korun, nemá smysl. Raději si počkejte na jeden z pop-up secondhandů, který holky pořádají. Tam si můžete kousky prohlédnout, vyzkoušet a když si přivstanete, seženete opravdový poklady. Já si třeba z posledního pop-upu přinesla vintage Burberry kabát. 

Cosmic Kids. Mám ráda když krásní lidé dělají krásné věci. Cosmic Kids jsou toho úkazem. Vizuální styl komunikace dělá z jednoduchých basic kousků z druhé ruky něco, co chcete mít ve své skříni. Jen mi vždy nové kousky zmizí před nosem dřív, než si je stačím objednat. 

Mint Shop. Mint je obchod s novými kousky i výběrový secondhand. Nečekejte žádnou hrabárnu, ale milý drobný obchod s pěknými věcmi v srdci Vinohrad, ve Slezské ulici. Kousky jsou sice dražší, ušetříte spoustu času narozdíl od prohledávání ohromných secondhandů a máte tu zaručenou kvalitu. Najdete tu třeba mimo jiné kousky od Cheap Monday nebo Levi's. 

Fifty-Fifty. Ve Slezské se hned naproti Mint Shopu můžete zajít podívat do Fifty-Fifty, kam jsou pečlivě vybírány ty nejpěknější kousky ze druhé ruky. A do trojice pak můžete skočit na zmrzlinu ke Zmrzlináři.

A já třeba brzy musím navštívit a objevit Slow bazar!

Moment Charity Shop. Moment je můj oblíbený malý secondhand, který spíš než k nakupování věcí z druhé ruky využívám jako místo, kde mohu darovat své už nenošené oblečení a podpořit tak dobrou věc. Darování věcí mě baví a v poslední době jsem darovala mnoho kousků, které jsem už nenosila. Myšlenka, že ten daný kousek udělá někomu jinému ještě radost, mi vždycky dodává dobrý pocit. Moment funguje na jednoduché bázi - jeden daruje, druhý kupuje a společně tak pomáhají. Oblečení v Momentu třídí, část posílají na charitu, část do prodeje. Výtěžek z prodeje věcí jde na podporované neziskové projekty. Najdete tam opravdu pěkné kousky, od oblečení po něco do kuchyně, nebo do knihovny. Moment najdete na Vinohradech, pár kroků od Náměstí Míru. Další obchody pak mimo Prahu, v Ostravě nebo v Karviné.

Sue Ryder. Funguje na stejném principu jako Moment. Jeden daruje, druhý kupuje. Výtěžek z prodeje v obchodech Sue Ryder putuje na financování péče o seniory. Na webu Sue Ryder jsem dohledala, že z tohoto zdroje je financováno dokonce 17% aktivit této neziskové organizace, což – když si představím, že jde jen z prodeje darovaných kousků – je pěkný podíl. V Sue Ryder obchodech navíc nekoupíte zdaleka jen oblečení, ale i doplňky, knihy a drobnosti do bytu. 
Takových jako je Sue Ryder a Moment je po Praze více, stačí si najít projekt, který sami chcete podpořit.

Genesis. Musíte se hodně, hodně prohrabávat oblečením, ale sem tam na něco pěkného narazíte. Stejně tak v Můj sekáč. Tam seženete věci za pár korun, nebo na váhu. Jsou to takové ty klasické ne moc hezky vypadající sekáče, které objevíte na každém druhém rohu. 

Prosím pěkně, na Second Hand Swiss si rezervujte minimálně celé dopoledne. Táhnete se tam přes půl Prahy (ta lepší zpráva je, že tam jezdí em-há-dé) a jakmile schovaný secondhandový ráj na konci světa najdete, čekají vás hodiny prohrabování. Hromady a hromady oblečení, na které se musíte obrnit pořádnou dávkou trpělivosti a odhodlání. Vskutku. Ale ty nálezy stojí za to. Vděčí za to moje babičkovská košile jak vystřižená z Monetova obrazu a velké červené šaty ze lnu. Podobně by měl fungovat i Megasekáč Radotín, i když tam jsem ještě zatím nebyla.

Je dobré si také vyhledat pop-up secondhandy, jakékoliv jednorázové akce, které jsou pořádány třeba na podporu neziskovek. Můžete sobotní trhy na Náplavce spojit s blešákem na lodi Avoid, zajít na blešák do Meetfactory, nebo sledovat bazary a výprodeje šatníků blogerek. My ve skříních schováváme pěkný kousky, které jistě udělají někomu dalšímu radost a unosí je více než my. 

Vinted pro vás jistě stejně tak jako Textile House nebude žádná novinka, ale vyplatí se sem tam zkouknout, co lidé nabízejí. Někdo má ceny zbytečně vysoké, jiný zas prodává vlněné kousky za pár šupů. Chce to zkrátka hodně hledat, hodně číst, ale Vinted je také skvělá možnost, jak přijít k staronovému kousku. 

Moji milí, ale dříve než začnete pátrat v secondhandech, prozkoumejte mámin šatník a dovolte babičce aby vám konečně ukázala, co všechno pro vás schovává ve skříni. Opravdu. Já mám díky mámě a babičce několikery levisky, které už nesundám, plisovanou sukni, které ty plisované z řetězců nesahají ani po lem, nebo ty nejpohodlnější a nejhřejivější pletené svetry. 

Ráda bych tento článek pojala jako aktuální, často aktualizovaný seznam secondhandů a míst, která můžete navštívit a eshopů, kde můžete nakupovat. Budu ráda za jakékoliv vaše další tipy, které pomohou ostatním! Ráda je do seznamu svých secondhandů zařadím.









zaznamenala má milá

foceno na Nikon D750

1 komentářů:

  1. Můj tip jsou secondhandy mimo Prahu, kde neznalci pátraj po Abercrombie a Nike, a na znalce zbyde hedvábí a merino vlna.

    Jinak Radotín už dávno zavřel �� Čili jako hrabárna v praze nejlépe vychází Ruzyně.

    OdpovědětVymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com