FIRST DAY OF ICELAND.

První den Islandu. Snad se nám podaří alespoň trochu těch islandských krás přenést do digitální podoby tak, aby se dostaly i k vám. To co jsme na Islandu viděli se těžko vstřebává, natož sdílí pomocí pouhých snímků a slov. I tak se o to ale pokusím. Nezbývá nic než říct, že Island si musíte zažít sami. Musíte se nechat nalákat přáteli, kteří tenhle ostrov už projeli, jejich zasněnými pohledy při rozpomínání se na zážitky a jejich fotografiemi, co berou dech. Musíte se nechat nalákat, zprvu nedůvěřiví, protože přece na Islandu je zima a sníh a divočina, ale pak... pak se přece jen odhodláte, tu letenku si koupíte a po pár hodinách na islandské půdě víte, že v tom jste taky. Že v tom jste až po uši, protože Island si vás zkrátka tak jako tak získá. A vy po těch pár hodinách víte, že pár dní tu rozhodně stačit nebude. 


Snæfellsness.
Z Reykjavíku jsme se vydali na dobrodruhy a fotografy opěvovaný Snæfellsness. O Snæfellsnessu se říká, že na něm najdete vše, co si od Islandu přejete. Hlavní atrakcí je tu nečinná sopka Snæfellsjoküll, jejíž vrcholek je pokrytý ledovcem. My jsme ale měli jiný cíl - pláž Ytri Tunga a tuleně, kteří se na ní cachtají ve vodě, a Gatklettur, tmavé útesy a skalnaté útvary, které vytvořilo moře. 


Ytri Tunga Beach.
Lávové kamení, které tvoří pobřeží, zabarvuje pláž do černa. Pláž je až několik desítek metrů široká a když budete pozorně sledovat, uvidíte v mělčinách dovádět tuleně. Blízko se k nám neodvážili, byli jsme hluční, ale v dálce jsem zahlédla několik z nich. Bylo to překrásné setkání, vidět ve volné přírodě ty, které vídáme jen v zoologických zahradách. Jen mě mrzí, že i na takovém místě jsme našli pohozené odpadky a vyplavené plastové nádoby. Proč? 






Gatklettur.
Na ohromné útesy Gatklettur se dá dostat pouze po pěšině, a i když vytvarované jeskyně a skalní útvary lákají k tomu, abyste se odvážili blíž, dostat se k nim nedá. Skály jsou desítky metrů vysoké a tyčí se nad mořem, a tak k nim sestoupat nemůžete. Nicméně, ohromující jsou i shora a k vidění tu jsou skalnaté útvary omývané dunícím mořem, kamenné mosty a kamenné varhany - mnohem větší než ty, které znáte z naší Panské skály. V kamenných varhanech si staví svá hnízda uřvaní racci a tak když zavřete oči, cítíte se jak na širém moři. ♡



Mechovitá pole.
Mech tu pokrývá vulkanickou horninu, tvoří tak mechové obláčky, do kterých si přejete ulehnout. Díky nim je Island zeleným ostrovem - lesy jsou na Islandu opravdu jen vzácné, za to mech roste všude. Projíždějíce ostrovem všimnete si, že mech pokrývá ohromné plochy lemující cestu. (Až pozdě jsme se dozvěděli, že by se na něj pokud možno vůbec nemělo šlapat... Takže buďte prosím opatrnější než my!)




Krýsuvík.
Pozdě odpoledne jsme se vydali ze Snæfellsnessu zpět k Reykjavíku, abychom se dalšího dne napojili na naši trasu po jižní části ostrova, kterou jsme si naplánovali. Té jsme se měli držet až do konce našeho putování. Pár malých odboček blíž k vnitrozemí a pak už rovnou za nosem až k ledovci. To Krýsuvík, to bylo něco naprosto neplánovaného. Hledali jsme nějaké teplé prameny kde se vykoupat, až jsme narazili na něco úplně jiného, než co jsme hledali. A o to krásnějšího. Tak moc, že jsme se tu rozhodli přenocovat. Sirný zápach, horké prameny vyvěrající na povrch, bublající potůčky vroucí vody a horniny zbarvené do všemožných odstínů. Krýsuvík jsme prozkoumali něco málo po desáté večer, o to byla atmosféra kouzelnější, když jsme vylezli na kopec a shlíželi na všechno shora. Barvící se západ slunce, co úplně nezapadne, stoupající pára z potůčků a odstíny barev, které miluju. První noc na Islandu. ♡














I wear
Herschel Supply backpack and beanie
Minimum winter coat from Freshlabels
Rains raincoat from Freshlabels
Native Shoes from Freshlabels
H&M pants & sweatshirt

photos taken by Lukas Neasi
we take photos using Nikon Df

1 komentářů:

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com