MALOMĚŠŤÁK

Bydlím na vsi, kde mě ještě před nedávnem budil kokrhající kohout, pět kroků to mám na pole a deset kroků do lesa. Autobusy k nám jezdí, trojka a pětka, jeden ve tři hodiny a druhý v pět. Jako malá jsem s holkama chodila do lesíka, na tajňačku do ocílky a kluci nás vozili na štangli. Později hráli za okresní přebor a my se na ně s obdivem dívaly. Chodila jsem na dobrovolný hasiče a tancovala v barevným kroji v Šumavánku. Jsem ze vsi. Pro Pražáky poctivý venkov. Pro mě pár domů s velkými zahradami a ticho. Máme tu krávy a všude kvete řepka. Všude.
Do města to trvá pár minut cesty. Do maloměsta. Do maloměsta, kde největší událostí pro všechny alkáče jsou vesnický bigbíty, a pro maloměstský holky zas páteční tancovačky a vylejvání se v jednom ze dvou klubů, co tady máme. Nejvíc se my maloměšťáci těšíme na Májku (znáte májku? Kdysi se mě jeden kluk z velkoměsta zeptal, co to ta májka je.) O té se mluví od května do července, kdy je pouť, a o pouti se mluví do října, kdy začínají maturitní plesy, kam holky obléknou extramalé černé, ve kterých ukazují víc než by měly. 
Všichni ví všechno, všichni se znají. Ví o vás víc než vy sami a často se divíte, co o sobě uslyšíte. 
Nakupuje se tu v Takku, Kiku, letí tady Levná móda a Gate. Sháním látku na šaty a paní mě odkazuje na prodejnu ve městě desítky kilometrů daleko. "To tady nemáme," odpovídá mi. Alespoň že spoustu supermarketů tady máme. Předhánět se v sobotu dopoledne s důchodci o nákupní košíky v Kauflandu, to tady umíme perfektně. Rohlíky za korunu padesát jsou vykoupené, ale takového avokáda si tu nikdo nevšimne.

Když jsem ve čtrnácti začala o víkendech jezdit do Prahy, zastavila mě pokaždé máma ve dveřích a řekla, ať si vyndám slámu z bot. Že si nemám zapomenout Příručku vidláka ve městě. V Praze vždycky budu náplava, vždycky. Ale kdo o sobě může říct, že se narodil v Praze? Stejně se tu všichni sejdeme na vysoký, velkoměsta mají možnosti. Ty, které doma nemáme a nikdy mít nebudeme. Blogovat odtud o módě je trochu těžký. Lidé se ohlížejí, když si vyjdu ven v klobouku a s tmavou rtěnkou na rtech. Nezbývá mi, než se tím nepřestávat bavit a všem těm lidem odpovídat širokým úsměvem. Že jsem ke svému maloměstu nespravedlivá? Ale ne. Mám to tu ráda. Jen to tu máme občas všichni o něco těžší.








kalhoty - Levi's vintage
hodinky - Komono (freshlabels.cz)
košile, svetr, kabelka - H&M
boty - Zara


16 komentářů:

  1. Moc jsem se pobavila. Jsem též maloměšták a vím o čem mluvíš. A jako Ty ráda jezdím do velkých měst a vždy se těším zpět. Máš moc krásný blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuji! To je na tom to nejkrásnější. Někdy mě to tu štve, ale jakmile jsem déle pryč z domova, moc se těším zpátky do toho malého města! :)

      Vymazat
  2. Jako bys mi mluvila z duše! Taky bydlím na vesnici a ještě na Jižní Moravě, takže do Prahy pěkný kus cesty...to pak to blogování je vážně o něco těžší...ale jak říkáš, taky se nad tím bavím, hlavně když vidím ty nevěřícné pohledy, když stojím na zastávce a čekám na autobus..:D:)))
    Style by Eliza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to někdy zábava, někdy musím zatnout zuby. Ale užívám si to, asi tak jako Ty :D

      Vymazat
  3. Jojo, to moc dobře znám :) A taky vidím, že řepka je všude :-D Ale super outfit, na holku z vesnice :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Ten outfit sa ti opäť podaril! Veľmi sa mi páči tá kombinácia svetra a košele ♥

    OdpovědětVymazat
  5. ja jsem z "mesta", spise mestysu, ktere ma asi 8 tisic obyvatel ale do Prahy to mam jenom 5 minut vlakem, a cele roky tam chodim na skolu, takze se povazuji spise na Prazaka, jsem tam kazdy den :) jinak ta kabelka se mi moc libi, uz dlouhou dobu nejakou takovou shanim a prekvapilo me, ze je zrovna z H&M,tak se po podobne zkusim podivat :)

    ClaudiasNewLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se po kabelce podívej. Je jednoduchá, univerzální. Mám ji i v hnědé barvě. Jen mi moc nevyhovuje, že není možné ji uzavřít, a tak ji příliš nenosím. :)

      Vymazat
  6. Všetko má svoje pro a proti. Na druhej strane v meste je stále ruch, veľa áut, špiny a prachu. A ľudia sa vôbec nepoznajú. Vždy sa na to pozerať aj z tej druhej strany.
    Skvelé fotky, moc ti to pristane :)

    http://lamodaeanarchia.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, ten svetr je naprosto dokonalý. :) Myslíš, že ještě bude v H&M? Nebo neviděla jsi někde podobný? děkuju moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. H&M. teď mají jeden úplně stejné barvy a materiálu, jen je na zapínání.. jinak podobné střihy mají snad neustále :)

      Vymazat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com