JAK SE KRÁLÍK UČIL VAŘIT

Je to tady. Králík zase vaří. Díky článku pro Alpro a Blogerky.cz byl králík pozván na setkání blogerek se značkou Alpro. To by se samo o sobě králíkovi velice zamlouvalo, jenomže to setkání zahrnovalo i vaření - a toho se zalekl.
Nikdy jsem nebyla (a nikdy nebudu) food blogger. Ráda něco uvařím, ale díru do světa s tím udělat nehodlám. Tak třeba večer před setkáním s Alpro se mi podařilo dokonale připálit česnek, když jsem připravovala sýrovou omáčku na těstoviny. Neumím vykostit kuře, upéct nádivku a créme brulée se mi vždy raději začernalo, než zezlátlo. Pamatujete na tu scénu z filmu Julie & Julia, kdy se Julie odhodlala připravit humra? Mě skolí i obyčejné kuře, natož humr.
Možná že ti, kterým jsem fňukala na rameno že vaření nezvládnu článek teď čtou. Ti samí kterým jsem pak s nadšením vyprávěla, že já to zvládla a dalo se to i jíst a že jsem se vrátila s odhodláním vařit sobě i ostatním.


Omlouvám se těm, kteří si libují v mých kratších článcích. Tenhle je pěkně dlouhý. Pro ty co vařit neumí, ale chtějí se to naučit.



Čekala nás příprava tříchodového Alpro menu v Cocina Rivero. Okurková polévka s citronovým olejem, steak z lososa s celerovým krémem a dezert, žloutkový pudink s jablečným želé. Seznámila jsem se s úžasnou Vaci, která je autorkou blogu My Pancake Story a společně jsme se daly do vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Součka. Jak zvládnout focení a food styling nám prozradil fotograf Martin Malý.




Studená okurková polévka s citronovým olejem

2 okurky
250 ml Alpro Cuisine
400 ml mandlového nápoje Alpro
svazek kopru
1 citron
100 ml olivového oleje
sůl
listy salátů na ozdobu

Oloupané okurky rozdělíme, 3/4 nastrouháme a rozmixujeme společně s Alpro Cuisine a mandlovým nápojem Alpro. Dochutíme nasekaným koprem, citronovou šťávou a solí. Nastrouháme kůru z jednoho citronu, smícháme s olivovým olejem a necháme odležet. Z 1/3 okurky vytvoříme kroužek, a to vydlabáním dužiny okurky. Poslouží nám jako ozdoba na hotový talíř, do které přidáme ozdobné lupeny salátu. Připraveným olejem s citronovou kůrou polévku před podáváním dozdobíme.






Steak z lososa s bramborovo celerovým krémem a olivami

4 steaky z lososa
500 g celeru
300 g brambor
1 cibule
3 stroužky česneku
200 ml Alpro Cuisine
200 ml Alpro Original
100 g oliv
2 lžičky piniových oříšků
tymián, bazalka, muškátový oříšek, sůl

Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji společně s česnekem, nakrájeným celerem a brambory. Přilijeme Alpro Cuisine a Alpro Original tak, aby byly brambory s celerem ponořené - zrovna tak, jako když vaříme brambory ve vodě. Přidáme bylinky. Po uvaření celeru směs rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém. Dochutíme solí a pepřem.
Lososa osolíme a opečeme na rozpálené pánvi s olejem z obou stran. Přidáme olivy - podle chuti černé nebo zelené. Servírujeme s připraveným celerovým krémem, losos posypeme orestovanými piniovými oříšky a olivami. Ozdobíme snítky kopru.






Žloutkový pudink z rýžového nápoje s jablečným želé a skořicovou oplatkou

Pudink
200 ml Alpro Cuisine
200 ml rýžového nápoje Alpro
5 žloutků
8 dkg cukru 

Želé
2 jablka
10 dkg cukru
1 citron
plátková želatina

Oplatka
 1 bílek
hladká mouka (stejné váhy jako bílek)
moučkový cukr (stejné váhy jako bílek)
skořice

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky, Alpro Cuisine, rýžový nápoj Alpro a cukr smícháme v hrnci a pomalu zahřejeme přibližně na 40 °C. Směs poté přelijeme do čtyř stejně velkých mističek a pečeme v troubě na 95 °C přibližně 30 minut, dokud pudink neztuhne. Oloupeme jablka a nakrájíme na kostičky. Na pánvi si připravíme karamel, jablka na něm lehce podusíme. Přilijeme 100 ml vody a citronovou šťávu. Po rozvaření jablek směs rozmixujeme a nalijeme do odměrky. Na každých 100 ml si připravíme jeden a půl plátku želatiny. Tu necháme změknout ve studené vodě, poté z ní vymačkáme vodu a v teplé směsi jablek necháme rozpustit, promícháme. Připravené želé nalijeme na vychladlý pudink, případně necháme ztuhnout v misce. Na výrobu oplatky si připravíme těstíčko z mouky, bílku, moučkového cukru a špetky skořice. Pomocí stříkacího pytlíku nastříkáme na pečící papír. V troubě pečeme na 180 °C dozlatova. Podáváme druhý den.







0 komentářů:

Okomentovat

 

Instagram

Pinterest

HLEDEJ




EMAIL

Milý vzkaz, stížnost či otázku piš na
nicole@stylishwhiterabbit.com